Categorii
Povești, basme și povestiri pentru copii

Cu zmeul, de Cezar Petrescu

Cu zmeul, de Cezar Petrescu

— Vezi cele mai frumoase poezii pentru copii —
— Vezi toate basmele și poveștile pentru copii —

Mic comentariu / rezumat: Cezar Petrescu, o nuvelă din volumul „Năluca”, publicat în anul 1981 la editura „Ion Creangă”. O minunată poveste pentru copii. Morala este următoarea: istețimea câștigă în fața lăcomiei și trufiei.

Citiți, în continuare, textul integral. Vă dorim lectură plăcută!

Cu zmeul

S-a dus zăpada. S-au dus jocurile de iarnă: bătăliile cu bulgări de omăt, săniușul și ghețușul, oamenii burtoși cu ochi de cărbune și cu măturoiul în mână. Odată cu vânturile primăverii s-au schimbat și jocurile copiilor. Pe cer se înalță cele dintâi zmeie.
Unele sunt mari, dintr-o coală întreagă, cu trei zbârnâitori și cu cozi de balauri. Altele, mai mici și mai sărăcăcioase, dau târcoale în jurul lor, cum zboară porumbeii, cu frică de jurul uliilor.

De-a săptămână se pregătea Gheorghieș să-și facă zmeu. Dar lucrurile mergeau greu, fiindcă părinții lui Gheorghieș sunt săraci și nu prea aveau de unde să-i de bani. În sfârșit, a cumpărat el din banii de covrigi. Într-o zi coala de hârtie, într-o zi spetezele subțiri, în alta ghemul de sfoară. Când le-a avut pe toate adunate, s-a așternut pe lucru. Duminică dimineață, s-a închis în casă și nu a mai ieșit decât când zmeul lui a fost gata. Pot să vă spun că era uns pe obraz cu clei alb de făină, ca ucenicii de la brutărie. Dar ce-i păsa lui? Cine era mai fericit decât Gheroghieș?
A dat fuga la maidan, căznindu-se să-și înalțe zmeul până în al nouălea cer. Pot să vă spun și aceasta: n-a fost lucru ușor! Mai întâi nu era cumpăna bine potrivită. Zmeul se ridica de-un stat de om și buf! Cădea în bot. Pe urmă, după ce i-a potrivit cumpăna, s-a dovedit că nu era coada destul de lungă. Zmeul făcea tumbe și-a fost gata-gata să cadă în ogrăzile vecinilor. Mai apoi, când i-a înnădit coada, nu mergea zbârnâitoarea. Potrivește-i cumpăna! Lungește-i coada! Drege-i zbârnâitoarea! După multe necazuri, zmeul lui Gheorghieș a luat vând și s-a ridicat cât l-a ajuns sfoara.

Toți îl căutau pe Gheorghieș acasă, să-l cheme la masă. Gheorghieș, nicăieri!… Nu-i mai trebuia masă și mâncare. Se sătura mâncându-și zmeul cu ochii, de drag ce-i era. Iar zmeul zbârnâia falnic în înălțimi, speriind toate păsările cerului.
Dar deodată s-a ivit dinspre cealaltă uliță, alt zmeu. Roșu și mare, din două coale, cu două cozi fluturând în văzduh, se îndreptă spre zmeul lui Gheorghieș, cu gânduri vrăjmașe. Acum să te văd, Gheorghieș! Acum să-mi probezi ce-ți poate istețimea!
Gheorghieș a cam îngălbenit. Dar nu i-a tremurat mâna. Știa el cl cui era zmeul cel roșu. Știa că stăpânul uliului – așa-i spuneau toți – era un băiat răutăcios și mare meșter în lupta zmeielor “pe luatele”. Pândea clipa potrivită și curăța toate zmeiele de pe cer, cum alungă ulii păsările spreiate și fără putere.

Gheoghieș nu mai lupta acum de plăcere, ca să se fălească printer colegi cu iscusința lui. Își apăra averea, fiindcă dacă pierdea zmeul, multă vreme n-ar mai fi avut cum să adune atâția bani ca să-și poată înjgheba altul. S-a socotit el, a mânuit sfoara, s-a prefăcut că dă bir cu fugiții și că lasă zmeul să coboare; apoi, pe neașteptate, a încâlcit sfoare “uliului” și a tras-o cu putere spre el. Bătălia a luat sfârșit. Un chiot de bucurie a răsunat din curțile vecine. Toți copiii se bucurau că au scăpat de zmeul cel roșu. Iar Gheorghieș, după ce plecase de acasă cu un zmeu întocmit cu mari necazuri, s-a întors cu două, dintre care cel mai mândru și mai mare nu-l costase nimic. El căpătase răsplata agerimii; pe când stăpânul zmeului roșu căpătase răsplata cuvenită lăcomiei și trufiei.

Sfârșit

(Cezar Petrescu)

— Vezi cele mai frumoase poezii pentru copii —
— Vezi toate basmele și poveștile pentru copii —

Mergi la prima pagină


Povești, basme și povestiri pentru copiiCele mai frumoase poezii de iarnă
Cele mai frumoase poezii de toamnă
Etimologie, origine, sens. 104 expresii și cuvinte explicate pe înțelesul tuturor (cu… umor)
Lumea scriitorilor. Povești, drame, iubiri, trădări în literatura română și nu numai

Poezie română clasică

Mihai
Eminescu
George
Coșbuc
Lucian
Blaga
George
Topîrceanu
Octavian
Goga
George
Bacovia
Tudor
Arghezi
Vasile
Alecsandri
Alexandru
Macedonski
Ion Luca
Caragiale
Cincinat
Pavelescu
Alexandru A. Philippide
Nichita
Stănescu
Ion
Minulescu
Marin
Sorescu
Magda
Isanos
Nicolae
Labiș
Anton
Pann
Adrian
Păunescu
Geo
Dumitrescu
Grigore
Vieru
Ion
Barbu
Otilia
Cazimir
Păstorel
Teodoreanu
Ion
Pillat
Alexandru
Vlahuță
Ștefan
Augustin Doinaș
Ana
Blandiana
Camil
Petrescu
Dimitrie
Bolintineanu
Proverbe romanesti explicatepoezii-de-andrei-pospai
Proverbe românești explicatePoezii de Andrei Pospai
Cele mai frumoase poezii
pentru copii
Cele mai frumoase poezii dedicate mamei

2 răspunsuri la “Cu zmeul, de Cezar Petrescu”