
— Vezi cele mai frumoase poezii pentru copii —
— Vezi toate basmele și poveștile pentru copii —
Mic comentariu / rezumat: Cezar Petrescu, o nuvelă din volumul „Năluca”, publicat în anul 1981 la editura „Ion Creangă”.
Textul este unul moralist și, în același timp, plin de umor. Furat de bani, orbul reușeșete, prin iscusință, să recupereze întreaga suma. Cum a făcut asta?
Citiți, în continuare, textul integral. Vă dorim lectură plăcută!
Iscusința orbului
Era odată un orb foarte sărac și singur pe lume. Trăia într-o casă mică, din fundul unei livezi. Cum nu făcea niciun rău nimănui, toată lumea avea milă de dânsul. Toți îl iubeau. Era un orb sfătos, care știa să povestească o mulțime de istorii frumoase. De aceea, toată lumea s-a bucurat când a aflat că orbul a moștenit de la o rudă câteva mii de lei.
Orbul s-a întors cu moștenirea acasă. A strâns în noapte întâia legatură cu bani, sub cap. Pe urmă, s-a gândit s-o ascundă undeva, ca să o păzească de hoți.
În a doua noapte a ieșit tiptil afară și a îngropat banii la rădăcina unui pom din livadă. Îi numărase bine. Erau cinci mii de lei.
Peste vreo câteva zile umbla el la rădăcina pomului să vadă ce-i fac banii. L-au trecut sudorile. Banii dispăruseră. Caută. Se învârte. Numără din nou pomii, crezând că poate s-a înșelat. Nu mai încăpea nici o îndoială. Cineva îi furase. Îl văzuse când i-a ascuns și umblase pe urmele lui.
Video: Ce s-a descoperit la autopsia creierului lui Eminescu?
Video: Destinul crud al fraților și surorilor lui Mihai Eminescu
Video: Povestea Veronicăi Micle, poeta care s-a stins de dor la 50 de zile de la moartea lui Mihai Eminescu
Video: Cum și-a distrus viața Alexandru Macedonski cu o epigramă în șase versuri
Video: Balada Miorița, capodopera lui Alecsandri? Cea mai mare controversă din literatura română
Memângâiat, orbul se întoarse în casă și începu să se gândească în fel și chip cum să dea de urma hoțului. Un gând bun îi veni și începu să-și frece mâinile. Cam bănuia el cine fusese. Auzise din toate părțile că vecinul lui e o poamă rea și că nu se dă în lături de la nimic, când e vorba de bani. Își ia toiagul și se duce la vecin. Bate la ușă.
– Boc! Boc!
– Intră! strigă vecinul din casă.
Când văzu că e orbul, vecinul nu se simți prea bine, dar spuse foarte nepăsător:
– Ce vânt te aduce pe la mine, prietene?
– Ia, un vânt bun! vorbi orbul, silindu-se să pară foarte vessel. M-am gândit să viu la dumneata ca la un om care aid oi ochi și poți vedea ș judeca lucrurile mai bine ca mine. Uite despre ce e vorba. Știi că am moștenit o sumă mai mare de bani. Jumătate am ascuns-o într-un loc sigur, unde nu are s-o afle nimeni. Jumătate o port la mine… acum te întreb pe dumneata, ce crezi că e mai bine să fac? Să păstrez jumătatea la mine, sau să o ascund în același loc? Dacă o port la mine, mă tem să n-o pierd.
– De bună seamă că poți să o pierzi! se grăbi să spună vecinul. Eu te sfătuiesc s-o ascunzi tot acolo.
– Așa m-am gândit și eu, încuviință orbul.
Pe urmă își luă ziua bună și plecă.
Vecinul se grăbi să ducă la loc banii, în groapa de la rădăcina pomului, făcându-și socotelile ca a doua zi, în loc de cinci mii, are să găsească zece mii de lei. Așteptând, îți dura planuri; ce-o să facă el cu atâția bani căzuți din cer.
Dar nu trecu ziua și orbul bătu din nou la ușă.
– Boc! Boc!
– Intră! strigă el.
Iar când intră orbul, întrebă nerăbdător:
– Ce vânt te aduce, vecine? A fost bun sfatul meu?
Orbul se orpi în ușă și vorbi:
– A fost, fărtate. Dar acum, după ce mi-am găsit banii, pot să te învăț și eu ceva. Să știi de la mine că, uneori, orbul vede mai bine decât cei care au doi ochi.
– Sfârșit –
— Vezi cele mai frumoase poezii pentru copii —
— Vezi toate basmele și poveștile pentru copii —
2 răspunsuri la “Iscusința orbului, de Cezar Petrescu”
[…] comentariu / rezumat: Cezar Petrescu, o nuvelă din volumul „Năluca”, publicat în anul 1981 la editura „Ion […]
[…] comentariu / rezumat: Cezar Petrescu, o nuvelă din volumul „Năluca”, publicat în anul 1981 la editura „Ion […]