Moș Ion Roată (31.03.1806 – 20.01.1882), fost deputat în divanul Ad-Hoc al Moldovei în 1857, susținător al Unirii Principatelor și al reformei agrare, a primit titlul de cetățean de oanoare ala comunei Câmpuri, județul Vrancea, localitatea natală, la 140 de ani de la moartea sa.
Reprezentanții Muzeului Vrancei sunt cei care au făcut anunțul, felicitând astfl autoritățile pentru inițiativă.
La 140 de ani de la trecerea în eternitate a ţăranului clăcaş Ion Roată, Consiliul Local al Comunei Câmpuri a votat acordarea post-mortem a titlului de cetăţean de onoare celui mai cunoscut fiu al localităţii. Felicitări autorităţilor locale care au făcut dreptate ţăranului venit pe lume în 1806, pe Moşia Câmpuri din Principatul Moldovei şi a murit în 1882, într-o ţară născută în 1859, numită România, la geneza căreia participase ca deputat în Adunarea Ad-hoc din 1857, pentru care a primit Ordinul Naţional ‘Steaua României’ – se arată într-un comunicat al Muzeului Vrancea, potrivit Agerpres.
Citește și: Caragiale, despre DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE: „Aia-i tânguitoare, mă, şi noi am plâns destul până acuma”
Ion Roată s-a născut în anul 1806 în comuna Câmpuri din fostul judeţ Putna, într-o familie de ţărani muncitori, clăcaşi pe moşia boierului din sat. Nu a fost şcoală, nu ştia să scrie, dar era un om cinstit și cu o minte ageră și s-a dovedit cel mai potrivit pentru a-şi reprezenta semenii şi interesele lor. La alegerile din 1857 a fost ales, cu unanimitate de voturi, deputat al judeţului Putna în Divanul ad-hoc al Moldovei. Ion Roată a participat la toate cele 31 de ședințe ale Divanului, pledând pentru scopurile celor pe care-i reprezenta. Din cauza atintudinii sale ostile față de boierime, a fost persecutat de autorități și detestat de boieri și, în cele din urmă, a fost nevoit să-și părăsească satul natal, mutându-se la Gura Văii.
Ca răsplată pentru contribuţia pe care a avut-o la înfăptuirea Unirii Principatelor, după proclamarea Indepenenței României, Mihail Kogălniceanu, atunci ministru de Interne și Externe, l-a decorat cu Ordinul “Steaua României”. În 1882, la vârsta de 76 de ani, a murit sărac în satul său natal.
Video: Ce s-a descoperit la autopsia creierului lui Eminescu?
Video: Destinul crud al fraților și surorilor lui Mihai Eminescu
Video: Povestea Veronicăi Micle, poeta care s-a stins de dor la 50 de zile de la moartea lui Mihai Eminescu
Video: Cum și-a distrus viața Alexandru Macedonski cu o epigramă în șase versuri
Video: Balada Miorița, capodopera lui Alecsandri? Cea mai mare controversă din literatura română
Inspirat din poveseta lui, Ion Creangă l-a făcut personaj de poveste în povestirea care-i poartă numele – “Moș Ion Roată”.
Între ţăranii fruntaşi care au luat parte, împreună cu boierii, cu episcopii şi cu mitropolitul ţării la Divanul ad-hoc din Moldova, în 1857, era şi moş Ion Roată, om cinstit şi cuviincios, cum sunt mai toţi ţăranii români de pretutindeni. Numai atâta, că moş Ion Roată, după câte văzuse şi după câte păţise el în viaţa sa, nu prea punea temeiu pe vorbele boiereşti şi avea gâdilici la limbă, adică spunea omului verde în ochi, fie cine-a fi, când îl scormolea ceva la inimă. Aşa e ţăranul: nu prea ştie multe. Şi moş Ion Roată, fiind ţăran, cum v-am spus, deşi se-nvrednicise a fi acum printre boieri, nu avea ascunzători în sufletul său – este descris Ion Roată de Creangă.
Foto – captură Youtube
Un răspuns la “Moș Ion Roată, declarat post mortem cetățean de onoare al comunei Cîmpuri din Vrancea”
[…] în sistemul de stat, cât mai confortabilă. Ce bun ar mai fi un Divan ad-hoc! Evident, cu un moș Ion Roată […]