Categorii
România veche

Moș Ion Roată, declarat post mortem cetățean de onoare al comunei Cîmpuri din Vrancea

Moș Ion Roată (31.03.1806 – 20.01.1882), fost deputat în divanul Ad-Hoc al Moldovei în 1857, susținător al Unirii Principatelor și al reformei agrare, a primit titlul de cetățean de oanoare ala comunei Câmpuri, județul Vrancea, localitatea natală, la 140 de ani de la moartea sa.

Reprezentanții Muzeului Vrancei sunt cei care au făcut anunțul, felicitând astfl autoritățile pentru inițiativă.

La 140 de ani de la trecerea în eternitate a ţăranului clăcaş Ion Roată, Consiliul Local al Comunei Câmpuri a votat acordarea post-mortem a titlului de cetăţean de onoare celui mai cunoscut fiu al localităţii. Felicitări autorităţilor locale care au făcut dreptate ţăranului venit pe lume în 1806, pe Moşia Câmpuri din Principatul Moldovei şi a murit în 1882, într-o ţară născută în 1859, numită România, la geneza căreia participase ca deputat în Adunarea Ad-hoc din 1857, pentru care a primit Ordinul Naţional ‘Steaua României’ – se arată într-un comunicat al Muzeului Vrancea, potrivit Agerpres.

Citește și: Caragiale, despre DEȘTEAPTĂ-TE ROMÂNE: „Aia-i tânguitoare, mă, şi noi am plâns destul până acuma”

Ion Roată s-a născut în anul 1806 în comuna Câmpuri din fostul judeţ Putna, într-o familie de ţărani muncitori, clăcaşi pe moşia boierului din sat.  Nu a fost şcoală, nu ştia să scrie, dar era un om cinstit și cu o minte ageră și s-a dovedit cel mai potrivit pentru a-şi reprezenta semenii şi interesele lor. La alegerile din 1857 a fost ales, cu unanimitate de voturi, deputat al judeţului Putna în  Divanul ad-hoc al Moldovei. Ion Roată a participat la toate cele 31 de ședințe ale Divanului, pledând pentru scopurile celor pe care-i reprezenta. Din cauza atintudinii sale ostile față de boierime, a fost persecutat de autorități și detestat de boieri și, în cele din urmă, a fost nevoit să-și părăsească satul natal, mutându-se la Gura Văii.

Ca răsplată pentru contribuţia pe care a avut-o la înfăptuirea Unirii Principatelor, după proclamarea Indepenenței României, Mihail Kogălniceanu, atunci ministru de Interne și Externe, l-a decorat cu Ordinul “Steaua României”. În 1882, la vârsta de 76 de ani, a murit sărac în satul său natal.

Inspirat din poveseta lui, Ion Creangă l-a făcut personaj de poveste în povestirea care-i poartă numele – “Moș Ion Roată”.

Între ţăranii fruntaşi care au luat parte, împreună cu boierii, cu episcopii şi cu mitropolitul ţării la Divanul ad-hoc din Moldova, în 1857, era şi moş Ion Roată, om cinstit şi cuviincios, cum sunt mai toţi ţăranii români de pretutindeni. Numai atâta, că moş Ion Roată, după câte văzuse şi după câte păţise el în viaţa sa, nu prea punea temeiu pe vorbele boiereşti şi avea gâdilici la limbă, adică spunea omului verde în ochi, fie cine-a fi, când îl scormolea ceva la inimă. Aşa e ţăranul: nu prea ştie multe. Şi moş Ion Roată, fiind ţăran, cum v-am spus, deşi se-nvrednicise a fi acum printre boieri, nu avea ascunzători în sufletul său – este descris Ion Roată de Creangă.

Foto – captură Youtube

decathlon.rodecathlon.ro
Cele mai frumoase poezii de toamnă
Etimologie, origine, sens. 104 expresii și cuvinte explicate pe înțelesul tuturor (cu… umor)
Lumea scriitorilor. Povești, drame, iubiri, trădări în literatura română și nu numai

Poezie română clasică

Mihai
Eminescu
George
Coșbuc
Lucian
Blaga
George
Topîrceanu
Octavian
Goga
George
Bacovia
Tudor
Arghezi
Vasile
Alecsandri
Alexandru
Macedonski
Ion Luca
Caragiale
Cincinat
Pavelescu
Alexandru A. Philippide
Nichita
Stănescu
Ion
Minulescu
Marin
Sorescu
Magda
Isanos
Nicolae
Labiș
Anton
Pann
Adrian
Păunescu
Geo
Dumitrescu
Grigore
Vieru
Ion
Barbu
Otilia
Cazimir
Păstorel
Teodoreanu
Ion
Pillat
Alexandru
Vlahuță
Ștefan
Augustin Doinaș
Ana
Blandiana
Camil
Petrescu
Dimitrie
Bolintineanu
Proverbe romanesti explicatepoezii-de-andrei-pospai
Proverbe românești explicatePoezii de Andrei Pospai
Cele mai frumoase poezii
pentru copii
Cele mai frumoase poezii dedicate mamei

Un răspuns la “Moș Ion Roată, declarat post mortem cetățean de onoare al comunei Cîmpuri din Vrancea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *