Categorii
Lumea scriitorilor

O epigramă despre Eminescu i-a distrus viața lui Macedonski: “Mizeria l-a copleșit. Ani de zile a trăit în lipsuri groaznice”

Epigrama despre Eminescu care i-a distrus viața Macedonski

— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —

Viața lui Alexandru Macedonski (1854-1920) poate fi ea însăși un subiect de roman. Sclipitor și recalcitrant în același timp, „maestrul” s-a distins prin două volume de poezii excepționale: „Poema rondelurilor” și „Excelsior”. Însă existența sa a fost marcată de un episod aproape neverosimil. ÎnFelȘiChip vă prezintă, „mai de vale” (cum zicea Eminescu), episodul epigramei pe care Macedonski ar fi scris-o în perioada în care „Luceafărul” poeziei române a dat primele semne de „oboseală” mintală.

Alexandru Macedonski era un boem. Își prăpăpdise averea în lungi călătorii în Franța și Belgia (1871), unde plecase cu scopul de a deveni un mare poet. La Paris crease, într-un luxos apartament, împodobit cu numeroase scoarțe oltenești și artistice, un cerc literar. Acesta era frecventat de poeții francezi ai vremii.

Întors în țară aproape falit, Alexandru Macedonski lansa, la 20 ianuarie 1881, revista „Literatorul”, la care au debutat mulți dintre poeții noștri cunoscuți: Duiliu Zamfirescu, Traian Demetrescu, Gala Galaction și chiar Tudor Arghezi.

Deviza revistei era: control de stil și libertate de idei. Era foarte răspândită și crease un adevărat curent artistic. Dar „Literatorul” avea să piară după numai doi ani în furtuna provocată de scandalul epigramei contra lui Eminescu. Epigrama a apărut neiscălită, iar Macedonski nu și-a însușit-o niciodată. Cu toate acestea, ea coincidea cu perioada în care „Luceafărul” poeziei române începuse să-și piardă sănătatea mintală.

Un boier moldovean, Grigore Ventura, cunoscut polemist în epocă, a fost cel care a pornit o campanie denigratoare neomenească împotriva lui Macedonski.

Epigrama a apărut la mijlocul revistei de 120 de pagini, ca un simplu joc de redacție, însă este clar că nu a putut fi introdusă peste noapte la pagina 60. Astfel, timp de 12 ani, Macedonski n-a avut voie să publice niciun rând de apărare sau de lămurire. Iată versurile:

„Un X… pretins poet-acum
S-a dus pe cel mai jalnic drum…
L-aș plânge dacă-n balamuc
Destinul lui n-ar fi mai bun,
Căci până ieri a fost năuc
Și nu e azi decât nebun.”

Nu mai avea nici mobile, nici cărți, nici haine

Începând de a doua zi, viața lui Macedonki s-a schimbat radical. Poetul a fost considerat moralmente mort. Prietenul său, Cincinat Pavelescu, povestește: „Revistele au început să-l insulte zilnic. Prietenii l-au părăsit. Colaboratorii au migrat. Mizeria l-a copleșit. Ani de zile a trăit în lipsurile cele mai groaznice. Nu mai avea nici mobile, nici cărți, nici haine, nici servitori. Când năluca lui palidă și slăbănoagă se zărea pe la colțurile străzilor laterale, inspira o milă amestecată cu spaimă. Când lipsa îl chinuia prea crud, maestrul scria scrisori pline de elocință și le trimitea, solicitând împrumuturi, când prințului Sturdza, când lui Florin Costinescu, fost ministru de finanțe, când mătușii sale, doamna Smaranda Bucșan”.

S-a împrumutat de la cizmarul din Dealul Spirii

Situația în care ajunsese l-a împins pe Macedonski la gesturi umilitoare. Povestește tot Cincinat Pavelescu: „Odată s-a împrumutat, cu doi napoleoni, la cizmarul polonez din Dealul Spirii, D. Ștefan, care revenise a patra oară să-i ceară o datorie veche de doi ani. Acesta făcuse cizmele generalului Macedonski (n.n. – tatăl poetului) pe când acesta era adjutant al lui Cuza și asistase la botezul poetului. Cizmarul a fost atât de înduioșat de situația lui Macedonski, încât a scos batista și și-a șters ochii, după care i-a dat cei doi napoleoni agonisiți după alergături obositoare. S-a înclinat adânc și i-a sărutat mâna maestrului”.

Literatorul își reia apariția după 1885, dar sporadic. După 10 ani, Macedonski publică senzaționalul volum „Excelsior”, care se vinde în peste 13.000 de exemplare, un adevărat record pentru acea vreme.

Eminescu și Macedonski au fost împăcați de istorie, iar astăzi stau, braț la braț, pe frontispiciul poeziei române clasice.

(Andrei Pospai)

— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —

Mergi la prima pagină


Povești, basme și povestiri pentru copiiCele mai frumoase poezii de iarnă
Cele mai frumoase poezii de toamnă
Etimologie, origine, sens. 104 expresii și cuvinte explicate pe înțelesul tuturor (cu… umor)
Lumea scriitorilor. Povești, drame, iubiri, trădări în literatura română și nu numai

Poezie română clasică

Mihai
Eminescu
George
Coșbuc
Lucian
Blaga
George
Topîrceanu
Octavian
Goga
George
Bacovia
Tudor
Arghezi
Vasile
Alecsandri
Alexandru
Macedonski
Ion Luca
Caragiale
Cincinat
Pavelescu
Alexandru A. Philippide
Nichita
Stănescu
Ion
Minulescu
Marin
Sorescu
Magda
Isanos
Nicolae
Labiș
Anton
Pann
Adrian
Păunescu
Geo
Dumitrescu
Grigore
Vieru
Ion
Barbu
Otilia
Cazimir
Păstorel
Teodoreanu
Ion
Pillat
Alexandru
Vlahuță
Ștefan
Augustin Doinaș
Ana
Blandiana
Camil
Petrescu
Dimitrie
Bolintineanu
Proverbe romanesti explicatepoezii-de-andrei-pospai
Proverbe românești explicatePoezii de Andrei Pospai
Cele mai frumoase poezii
pentru copii
Cele mai frumoase poezii dedicate mamei

2 răspunsuri la “O epigramă despre Eminescu i-a distrus viața lui Macedonski: “Mizeria l-a copleșit. Ani de zile a trăit în lipsuri groaznice””