
— Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu —
— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —
Gheorghe Eminovici, tatăl „Luceafărului” poeziei române, s-a născut la 10 februarie 1812, în Călineşti – lângă Suceava. Avea un caracter violent și o forță fizică extraordinară. Dar era prea autoritar şi detesta vocaţia artistică. Astfel, a intrat în conflict cu copiii săi, dar mai ales cu rebelul Mihail, care scria poezii şi îşi dorea să fie actor.
Relaţia lui Mihai Eminescu cu tatăl său reiese din relatările poetului. Gheorghe Eminovici îl numea în bătaie de joc ”poetul”, dispreţuindu-i vocaţia. Un prim conflict între cei doi este menţionat într-o scrisoare adresată de Mihai Eminescu tatălui său, din Berlin, acolo unde poetul se afla la studii.
„Ești un părinte nenorocit” (n.n. – adică „fără noroc”)
„Dacă nu ţi-am scris până-acum, cauza a fost neîncrederea cu care întâmpini orice voinţă proprie a oricărui din fiii dumitale, neîncredere augmentată de privirea formalistă ce-o ai despre lume, după care orice om care nu caută numaidecât a se chivernisi, după cum o numeşti d-ta, trebuie să fie un om de nimic. Eşti un părinte nenorocit – adevărat. Dar eşti nenorocit mai mult pentru că vrei ca fiecare să trăiască şi să-şi măsure paşii după cum doreşti d-ta”, îi scria Mihai Eminescu tatălui său.
— Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu —
— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —
Video: Ce s-a descoperit la autopsia creierului lui Eminescu?
Video: Destinul crud al fraților și surorilor lui Mihai Eminescu
Video: Povestea Veronicăi Micle, poeta care s-a stins de dor la 50 de zile de la moartea lui Mihai Eminescu
Video: Cum și-a distrus viața Alexandru Macedonski cu o epigramă în șase versuri
Video: Balada Miorița, capodopera lui Alecsandri? Cea mai mare controversă din literatura română
2 răspunsuri la “Mihai Eminescu îşi detesta tatăl”
[…] poetului, Gheorghe Eminovici, s-a născut la 10 februarie 1812, în Călineşti – lângă Suceava, avea ochi albaștri, un […]
[…] Mihai Eminescu, din volumul „Poesii” (1884) Un poem senzorial, plin de candoare. Izvorul tremură pe prund, iar iubirea este fragilă, curată și, în același timp, ingenuă. Nu lipsesc florile de tei, care binecuvântează dragostea celor doi tineri. […]