Categorii
Eminescu

Destinul crud al fraților și surorilor lui Mihai Eminescu

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu
— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —

9 frați și surori a avut Mihai Eminescu. Toți au avut destine ciudate, unele chiar dramatice.

Tatăl poetului, Gheorghe Eminovici, s-a născut la 10 februarie 1812, în Călineşti – lângă Suceava, avea ochi albaștri, un caracter violent, dar se spune că era foarte bun la suflet. Se trăgea din ţărani răzeşi din neamul Iminovici (cca 1736) – ulterior Eminovici. Avea o putere herculiană și vorbea bine rutenește și rusește. Mai avea o memorie uimitoare, învățase bine nemțește și binișor franțuzește. Cunoștea toată Moldova. Scria nu caligrafic, dar foarte lizibil, și stilul era scurt și concis. Avea o mare aversiune contra grecilor. A murit la 8 ianuarie 1884 la Ipoteşti, la vârsta de 72 de ani.

Nu același lucru s-a întâmplat cu copiii acestuia. Cei mai mulți au căzut răpuși de secera necruțătoare a bolilor timpului. Unii dintre ei au fost geniali. Se spune că au avut o dezvoltare cognitivă bruscă, în jurul vârstei de 14 ani. Cert este că unul singur a reușit să depășească vârsta de 48 de ani! Iată, pe scurt, istoria lor:

1. Șerban Eminovici (născut în 1841) a trăit 33 de ani. A studiat medicina la Viena și la Erlangen în Bavaria. Notele și calificativele, ca student, erau destul de rele. Promova întotdeauna la limită și se întâmpla să rămână repetent. Avea încă de acasă probleme cu plămânii (ca majoritatea fraților săi), iar la Berlin s-a îmbolnăvit pe sistem nervos, fiint internat la ospiciul Charite. A murit de oftică (n. TBC) la 29 noiembrie 1874.

2. Nicu Eminovici (născut în 1843) a trăit 41 de ani. A studiat dreptul; caracter blând, trăia pe lângă tata; foarte bolnăvicios. S-a împușcat în Ipotești curând după moartea tatei (1884), din cauză de boală.

3. Iorgu Eminovici (născut în 1844) a trăit 29 de ani. Seamăna la față cu mama. Era înalt, brun-alb; a fost trimis la Berlin ca sublocotenent, atașat cu serviciul la o companie de infanterie. Dintr-o căzătură de pe cal la o manevră în Brandemburg a zăcut doi ani și i s-a tras moartea in 1873.

4. Ilie Eminovici (născut în 1846) a trăit 16-17 ani. Studia medicina în școala lui Davila, semăna cu tata; blond, cu ochi albaștri. A murit în 1862 sau 1863 de tifos prin molipsire de la bolnavi.

5. Maria (Marghioala) Eminovici – născută în anul 1848 – a murit la vârsta de 7 ani.

6. Aglaia Eminovici (născută în 1852) a trăit 48 de ani. Căsătorită la 1870 cu I. Drogli, profesor de pedagogie din Cernăuți; a avut doi băieți. Drogli murind, s-a remăritat cu un ofițer austriac, von Gareiss; cu acesta nu a avut copii. Aglaia s-a impus actoricește și muzical, desfășurând activități artistice aplaudate. Moare în anul 1900.

7. Harieta (Henrietta) Eminovici (născută în 1854) a trăit 36 de ani. A ologit la vârsta de 5 ani și nu s-a mai îndreptat. L-a îngrijit pe fratele său Mihai Eminescu, când a fost bolnav la Botoşani. A murit în anul 1890 de pneumonie.

8. Matei Emonovici s-a născut în anul 1856 și a trăit 73 de ani. Devine ofiţer-căpitan, se stabilește în Caraş-Severin și moare în anul 1929. Cel mai mic dintre frații lui Eminescu s-a distins ostășește în luptele pentru independența Romaniei. Matei nu a strălucit la învățătură și la ceea ce în mod obișnuit se chema purtare, cum înainte nu se distinseseră ca elevi niciunul dintre băieții Eminovici.

9. Vasile Eminovici moare la vârsta de 1 an şi jumătate.

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu
— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —

Înapoi la prima pagină


Povești, basme și povestiri pentru copiiCele mai frumoase poezii de iarnă
Cele mai frumoase poezii de toamnă
Etimologie, origine, sens. 104 expresii și cuvinte explicate pe înțelesul tuturor (cu… umor)
Lumea scriitorilor. Povești, drame, iubiri, trădări în literatura română și nu numai

Poezie română clasică

Mihai
Eminescu
George
Coșbuc
Lucian
Blaga
George
Topîrceanu
Octavian
Goga
George
Bacovia
Tudor
Arghezi
Vasile
Alecsandri
Alexandru
Macedonski
Ion Luca
Caragiale
Cincinat
Pavelescu
Alexandru A. Philippide
Nichita
Stănescu
Ion
Minulescu
Marin
Sorescu
Magda
Isanos
Nicolae
Labiș
Anton
Pann
Adrian
Păunescu
Geo
Dumitrescu
Grigore
Vieru
Ion
Barbu
Otilia
Cazimir
Păstorel
Teodoreanu
Ion
Pillat
Alexandru
Vlahuță
Ștefan
Augustin Doinaș
Ana
Blandiana
Camil
Petrescu
Dimitrie
Bolintineanu
Proverbe romanesti explicatepoezii-de-andrei-pospai
Proverbe românești explicatePoezii de Andrei Pospai
Cele mai frumoase poezii
pentru copii
Cele mai frumoase poezii dedicate mamei

3 răspunsuri la “Destinul crud al fraților și surorilor lui Mihai Eminescu”