Categorii
Pentru un zâmbet matinal

O zână și un zănatic!

Zână, de Sophie Gengembre Anderson
Zână, de Sophie Gengembre Anderson

Prezența zânelor în spațiul nostru mioritic este considerată un veritabil rafinament mitologic. Dimitrie Cantemir a fost primul care a vorbit despre prezența lor miraculoasă și a încercat inclusiv o explicație etimologică: cuvântul provine din numele Dianei, zeița vânătorii, și desemnează o fată frumoasă care își revarsă farmecul asupra altora.

Explicație preluată și acceptată inclusiv de Mircea Eliade: ”zâna” provine, cultural și etimologic, din Diana romană, amplu venerată mai ales după cucerirea Daciei. De fapt, ce și cine era această zeiță?

Diana era adeseori asociată cu animalele sălbatice, cu pădurile, fiind zeița vânătorii, și cu Luna. Era faimoasă pentru puterea, grația atletică și frumusețea sa.

Era fiica lui Jupiter și a Latonei și soră geamănă cu Apollo. La început a avut aceleași caracteristici cu fratele ei: era o divinitate răzbunătoare, care semăna molimi și moarte printre muritori.

Mai târziu, a căpătat calități de zeitate binefăcătoare, fiind considerată protectoare a câmpurilor, a animalelor și a vindecărilor miraculoase. În calitatea sa de zeiță a vânătorii, era înfățișată ca o fecioară sălbatică, solitară, care cutreiera pădurile însoțită de o haită de câini, dăruiți de Pan, ucigând animalele cu arcul și cu săgețile ei făurite de Vulcanus. Insensibilă la dragoste, îi pedepsea pe toți cei care încercau să se apropie de ea, iar dacă la rândul său încerca să se apropie de vreun muritor, dragostea ei era rece și stranie.

Din păcate, există și zâne rele, bătrâne și urâte, confundate adesea cu ”ielele”, însă prin contaminare, pentru că sunt divinități structural și atributiv diferite (Dicționar de mitologie generală). Prin derivare, s-a format și cuvântul ”zănatic” prin care identificăm o persoană ruptă de realitate, deși originea e clară: latinescul ”dianatic” (cel stăpânit de Diana). Până la urmă, tot un rob al pasiunii, cum devenim noi bărbății în fața soțiilor pe care, hai să recunoaștem, le-am ridicat, de multe ori, și la rang de zeițe. Că unele s-au transformat în scorpii sau că noi am devenit nedemni de ele este o altă poveste.

Mergi la prima pagină


Povești, basme și povestiri pentru copiiCele mai frumoase poezii de iarnă
Cele mai frumoase poezii de toamnă
Etimologie, origine, sens. 104 expresii și cuvinte explicate pe înțelesul tuturor (cu… umor)
Lumea scriitorilor. Povești, drame, iubiri, trădări în literatura română și nu numai

Poezie română clasică

Mihai
Eminescu
George
Coșbuc
Lucian
Blaga
George
Topîrceanu
Octavian
Goga
George
Bacovia
Tudor
Arghezi
Vasile
Alecsandri
Alexandru
Macedonski
Ion Luca
Caragiale
Cincinat
Pavelescu
Alexandru A. Philippide
Nichita
Stănescu
Ion
Minulescu
Marin
Sorescu
Magda
Isanos
Nicolae
Labiș
Anton
Pann
Adrian
Păunescu
Geo
Dumitrescu
Grigore
Vieru
Ion
Barbu
Otilia
Cazimir
Păstorel
Teodoreanu
Ion
Pillat
Alexandru
Vlahuță
Ștefan
Augustin Doinaș
Ana
Blandiana
Camil
Petrescu
Dimitrie
Bolintineanu
Proverbe romanesti explicatepoezii-de-andrei-pospai
Proverbe românești explicatePoezii de Andrei Pospai
Cele mai frumoase poezii
pentru copii
Cele mai frumoase poezii dedicate mamei