
Europa a fost infestată pe la 1850 cu un parazit microscopic, adus odată cu câțiva butași de viță americană. Acest parazit a distrus nu numai culturile de viţă-de-vie, dar şi pământurile. În 1877, naturalistul român Dimitrie Ananescu a adus, la rândul său, câțiva butași din Franța și, fără să știe, a cauzat dezastrul viilor autohtone.
Într-un sigur deceniu, podgoriile istorice românești au fost afectate iremediabil. Pentru a salva aceste culturi, a fost plantată în sudul țării, în special în zonele nisipoase ale Olteniei, o viţă-de-vie hibrid din Franţa, Seibel.
Băileşteanul nostru, Amza, ne spunea în felul următor: „Nu are cele trei calităţi niciun alt vin decât zaibărul”.
În primul rând, zaibărul se bea cât este tânăr pentru că este acel vin care îţi dă energie instant. O primă calitate este aceea că în momentul în care consumi şi se întâmplă ca lobul urechii să roşească, acela era punctul la care se analiza la momentul respectiv, nu mai aveai nevoie pe timp de iarnă de căldură în casă, deci făceai economie la combustibil.
A doua mare calitate era aceea că nicio boală nu se lega de tine şi a treia, dar cea mai importantă calitate, după cum spunea dumnealui, creşte natalitatea”.
Din păcate, zaibărul e pe ducă. La această dată se mai lucrează 70-80 de hectare, dintre care suprafaţa de zaibăr, vestitul zaibăr, spre ruşinea băileştenilor, e doar 7 hectare, deci foarte, foarte puțin.
Video: Ce s-a descoperit la autopsia creierului lui Eminescu?
Video: Destinul crud al fraților și surorilor lui Mihai Eminescu
Video: Povestea Veronicăi Micle, poeta care s-a stins de dor la 50 de zile de la moartea lui Mihai Eminescu
Video: Cum și-a distrus viața Alexandru Macedonski cu o epigramă în șase versuri
Video: Balada Miorița, capodopera lui Alecsandri? Cea mai mare controversă din literatura română
Ce zici, nea Mărine?