
Dacă ați ști și sensul inițial, ați mai folosi această invectivă?
Jupân Dumitrache: Fată frumoasă, modistă şi învăţată şi trei ani la pasion, să-şi mănânce ea tinereţele cu un ăla… Tot gândeam la început, că de! e tânăr, o să-i treacă mai încolo, o să-şi vie la pocăinţă. Aş, ţi-ai găsit! Ţircădău şi om de treabă! Eu, ca ăla, cumnat mai mare, cum am zice ca şi un frate, tot i dam poveţe fetii să mai rabde, să nu strice casa. Cu azi, cu mâine, a răbdat biata fată – biată să nu fie! – a răbdat cât a răbdat, până m-am pomenit într-o zi că vine ţipând la mine, pe cum că: „Nene, moartă, tăiată, nu mai stau cu mitocanul, scapă-mă de pastramagiul! să ştiu de bine că mă duc la mănăstire, pâine şi sare nu mai mănânc cu el!”
Fragment din „O noapte furtunoasă”, de I.L.Caragiale
Da! Mitocanul! Oare ce înțelegea Zița prin mitocan? Noi ce înțelegem? Că avem de-a face cu o persoană needucată, lipsită de maniere, dezagreabilă în comportament…
Dar dacă ați ști și sensul inițial, ați mai folosi această invectivă? Ei bine, „mitocan” vine de la „mitoc”, respectiv de la „chilie”.
Evident, vorbim de călugări, dar și de mănăstirile subordonate, construite, de regulă, prin mahalale. De aici, prin degradare semantică (ne-au ajutat și grecii cu „metohi” al lor), s-a acreditat ideea de om izolat, neîngrijit vestimentar, incapabil să comunice.
Deteriorarea semantică s-a produs prin intervenția nemijlocită a celor mai înstăriți, dar mai ales a protipendadei din perioada antebelică și interbelică.
Video: Ce s-a descoperit la autopsia creierului lui Eminescu?
Video: Destinul crud al fraților și surorilor lui Mihai Eminescu
Video: Povestea Veronicăi Micle, poeta care s-a stins de dor la 50 de zile de la moartea lui Mihai Eminescu
Video: Cum și-a distrus viața Alexandru Macedonski cu o epigramă în șase versuri
Video: Balada Miorița, capodopera lui Alecsandri? Cea mai mare controversă din literatura română
S-a creat, în felul acesta, o delimitare tranșantă. A fost suficient doar un sufix. Mai că aș plânge, dar nu pot de râs!