
– Vezi tot serialul: Incredibila tinerețe a lui Brâncuși –
Continuăm serialul “Tinerețea lui Brâncuși” (ne ajută și multe documente găsite „în pod”, cum s-ar zice, unele unice). Astăzi este despre a doua fugă a lui “Costache” – cum îl alinta familia -, după ce, în episodul trecut, fusese adus acasă mai mult cu forța din Târgu Jiu de mama sa. Avea unsprezece ani neîmpliniți.
Tot în 1887. Adus cu de-a sila acasă de Măria, maică-sa, Brâncuși își plănuiește o nouă fugă de acasă. La vremea aceea, viitorul sculptor avea doar trei clase de școală primară.
Tot pe jos și tot în toiul nopții avea să plece Costache din Hobița natală, dar de data asta către Rîureni (Râmnicu Vâlcea de astăzi, cel mai probabil), o localitate despre care auzise că se măsura în importanță și în faimă cu Craiova.
Ajuns la Olt, Brâncuși uită pe loc de planul inițial și se angajează “argățel” în Slatina. Timp de două luni se ocupă cu nutrețul hangiului, pe care îl vinde țăranilor și prinde câte ceva din tainele comerțului. Învață să folosească „răbojul”, un bețișor încrustat cu care scrijelea o tăblie, pentru a ține socoteala afecerii.
Video: Ce s-a descoperit la autopsia creierului lui Eminescu?
Video: Destinul crud al fraților și surorilor lui Mihai Eminescu
Video: Povestea Veronicăi Micle, poeta care s-a stins de dor la 50 de zile de la moartea lui Mihai Eminescu
Video: Cum și-a distrus viața Alexandru Macedonski cu o epigramă în șase versuri
Video: Balada Miorița, capodopera lui Alecsandri? Cea mai mare controversă din literatura română
Reușește să pună câțiva bani deoparte pentru tren, dar e încă nehotărât încotro s-o apuce. În cele din urmă, alege să dea cu banul: Cap – Craiova, Pajură – Pitești.
A fost Cap…
– Vezi tot serialul: Incredibila tinerețe a lui Brâncuși –
3 răspunsuri la “Brâncuși, a doua fugă. A dat cu banul ca să își aleagă destinația (ep. 2)”
[…] astăzi primul episod din serialul „Tinerețea lui Brâncuși”. Prin 1877, după câteva tentative nereușite, Brâncuși reușește să fugă din Hobița […]
[…] În episodul trecut, Brâncuși dăduse cu banul și alesese Craiova ca următor popas pentru călătoria sa. La 11 ani neîmpliniți, “Costache” – cum era alintat – fugise de acasă și avea deja două slujbe grele la activ. Pusese bani de-o parte cât să îi ajungă de tren. În superstițioasa experiență a vieții lui, Brâncuși evitase să aleagă marțea ca zi de plecare. […]
[…] să iasă la iveală, cu toate că era doar un “băiat de tejghea” la bodega lui Ion Zamfirecu. Brâncuși lucra deja de doi ani în Craiova și istețimea lui ajunsese de pomină, deși nu împlinise încă 13 […]