Mizerie, dar nu în sensul actual al cuvântului, ci de ”păcat”, de încălcare a canoanelor credinței. „Misera et misericordia” sunt doi termeni rostiți de Sfântul Augustin pentru a relata întâlnirea dintre o femeie și Isus. Ea, adulteră și, conform Legii, judecată ca pasibilă de a fi ucisă cu pietre.
În centru nu sunt legea și dreptatea legală, ci iubirea lui Dumnezeu, care știe să citească în inima fiecărei persoane, pentru a-i înțelege dorința cea mai ascunsă, și care trebuie să aibă primatul asupra a toate.
Totuși, în această relatare evanghelică nu se întâlnesc păcatul și judecata în abstract, ci o păcătoasă și Mântuitorul. Isus a privit în ochi femeia aceea și a citit în inima sa: acolo a găsit dorința de a fi înțeleasă, iertată și eliberată.
Mizeria păcatului a fost îmbrăcată de milostivirea iubirii. Nicio judecată din partea lui Isus care să nu fie marcată de mila și de compasiunea față de condiția păcătoasei. Celor care voiau s-o judece și s-o condamne la moarte, Isus le răspunde cu o lungă tăcere, care vrea să lase să se evidențieze glasul lui Dumnezeu în conștiințe, fie a femeii fie a acuzatorilor săi. Care lasă să cadă pietrele din mâini și pleacă unul câte unul…
Și după acea tăcere, Isus spune: „Femeie, unde sunt ei? Nu te-a condamnat nimeni?… Nici eu nu te condamn; mergi, de acum să nu mai păcătuiești”.
Video: Ce s-a descoperit la autopsia creierului lui Eminescu?
Video: Destinul crud al fraților și surorilor lui Mihai Eminescu
Video: Povestea Veronicăi Micle, poeta care s-a stins de dor la 50 de zile de la moartea lui Mihai Eminescu
Video: Cum și-a distrus viața Alexandru Macedonski cu o epigramă în șase versuri
Video: Balada Miorița, capodopera lui Alecsandri? Cea mai mare controversă din literatura română
În acest mod o ajută să privească la viitor cu speranță și să fie gata să pună din nou în mișcare viața sa; de acum înainte, dacă va vrea, va putea „umbla în iubire”.
Odată ce suntem îmbrăcați cu milostivire, chiar dacă rămâne condiția de slăbiciune față de păcat, ea este depășită de iubirea care permite să privim dincolo și să trăim diferit.