Cred și eu! Ieri a fost sărbătoare (sau nu?). Da, dar dacă te hotărăști să mergi la o petrecere la care să bei ca în cântecele lui Gică Petrescu sau ca în orgiile lui Dinu Păturică, e bine să te gândești și la starea care va urma: la mahmureală.
Specialiștii (la medici mă refer) spun că, odată intrat în organism, alcoolul modifică echilibrul chimic și oferă, dar numai în primă instanță, un efect destul de plăcut. Te îmbeți! Euforia bahică. Da, dar tot specialiștii susțin că băutura inhibă producerea nu știu cărui hormon ceea ce provoacă, post factum, sete, dureri de cap, greață, toate însoțite și de o deplorabilă stare psihică. Oricum, la mahmureală nu este recomandată cafeaua. Nu-ți revii. Mai mult, organismul își va accentua deshidratarea și se vor intensifica durerile de cap.
Ei! Ia să vedem (lingvistic vorbind de această dată) originea mahmurelii. Turcească! „Mahmur”! Ca la noi! Sensul era de indispus, enervant, posac… Dar nu neapărat de la băutură. De la mahmur la mahmureală a fost doar un pas: o derivare sufixală.
Noroc – vorba vine – că nu mai putem merge la petreceri în această perioadă.
Gata! Beau și un pahar cu zeamă de varză pentru a compătimi, vorba lui Caragiale, cu prietenii care ieri au întrecut măsura.