
Iată ce scria Lucian Blaga, cu proverbiala-i luciditate, în revista Gândirea, anul 1921, despre spiritul românesc:
„Acest orgoliu al latinității noastre e moștenirea unor vremuri când a trebuit să suferim râsul batjocoritor al vecinilor, care cu orice preț ne voiau subjugați. Azi e lipsit de bun simț.
Vorbim despre spiritul culturii noastre și vrem să fim numai atât: latini – limpezi, raționali, cumpătați, iubitori de formă, clasici – dar vrând-nevrând suntem mai mult. Însemnatul procent de sânge slav și trac, ce clocotește în ființa noastră, constituie pretextul unei probleme, care ar trebui pusă cu mai multă îndrăzneală. (…) Cunoaștem experimentul încrucișării unei flori albe cu o floare roșie a aceleiași varietăți. Biologii vorbesc de așa-numitele dominante.
Ce înseamnă cuvântul acesta? Că în generațiile noi ce se nasc din împreunarea celor două flori – însușirile uneia dintre ele sunt stăpânitoare; bunăoară, cele mai multe vor fi albe. S-a dovedit însă că, din când în când, cu o ciudată regularitate reapar și însușirile curate ale celeilalte flori. (…) Într-o îndepărtată analogie cu experimentul acesta biologic se poate spune că în spiritul românesc dominantă e latinitatea, liniștită și prin excelență culturală.
Avem însă și un bogat fond slavo-trac, exuberant și vital, care oricât ne-am împotrivi se desprinde uneori din corola necunoscutului răsărind puternic în conștiințe. Simetria și armonia latină ne e adeseori sfârtecată de furtuna care fulgeră molcom în adâncimile oarecum metafizice ale sufletului românesc.” (Gândirea- 1921)
Video: Ce s-a descoperit la autopsia creierului lui Eminescu?
Video: Destinul crud al fraților și surorilor lui Mihai Eminescu
Video: Povestea Veronicăi Micle, poeta care s-a stins de dor la 50 de zile de la moartea lui Mihai Eminescu
Video: Cum și-a distrus viața Alexandru Macedonski cu o epigramă în șase versuri
Video: Balada Miorița, capodopera lui Alecsandri? Cea mai mare controversă din literatura română
Un răspuns la “Lucian Blaga: „Armonia latină ne e sfârtecată de furtuna din adâncimile metafizice ale sufletului românesc””
[…] parcursă pentru a ajunge la… marele nimic, cum tot el scria în altă poezie mare. Stați! Blaga nu este neapărat cinic, ci mai degrabă […]