Categorii
Ea și El (umor)

Ea și el, în vizită la rudele din Moldova

Gâște la țară

Motto: „Chiar dacă nu-i joi/Iese tărăboi”

El (după 3 pahare zdravene cu rachiu de gutui – 55% alc.-, cântă voios, cu privirea în sus): Hai să dam mână cu mână/ Și să megem sus pe Lună/ Sa-nvârtim țuica frăției/Pe orbita României! Dragă, pune și tu „Hora unirii”! Iarba rea din… (hâc – sughite vesel).

Ea (cu un pahar și jumătate înaintea lui, usor îmbujorată, lucidă ca după o anestezie generală și mândră de accentul pe care îl va folosi): Hăi, dragă, dar n-ai sta locului o clipă. Da’ aciuează-te odată! Mă râd oamenii aieștea…

Vărul-gazdă (umplând din nou paharele): Stai cuminte, fată, hăi! Lasă omul să se simtă bine. Haida, sănătate! (ridică paharul și îl dă pe gât într-o clipă și apoi începe a vorbi tare și răspicat) Păi, sunteti ca băieții mei… Mai luați de mâncați. Mănancă, nene, că avem de unde… Aveeemm, păi nu vezi ce am la deal?

El (întorcand capul spre deal): Incredibil! (spre ea) Uite dragă, uite! Cine-i harnic și muncește, crește-n vie pește… (îl intrerupe din nou sughițul)
Nevasta varului-gazdă (mândră, cuconită foc, cu mâinile grele de la inele, cu urechile atârnate de la cele 3 rînduri de cercei și cu glasul tăios): Omul meu o trudit. 5000 de euro am dat pe Opel-ul de colo. 3000$ o fost tractorul ‘cela. Fașî di tăti. Da’ păi cum?! Haideți, haideți să vă arăt casa… Avem geamuri termopan, avem și noi cât să nu ne lipsească nică. Iote mixer, mașină di spălat, baie, chiuvetă, aici televizorul – plasmî, cum îi ziceți voi – am și telefon. Am și triplu ștecher colo-șa să pun un feon, o veioză… Da’păi cum?! Iote calculatorul – am stick. Am și vifi, și internet… Văleu, da’păi cât o munșît bărbate-meu pentru ele… Tot pentu noi. Iote! Frigider cu etaj!!! Țin ‘colo-șa o buca’ di carne… Da’păi cum?!

Ea (plictisită de turul casei și de culorile vibrante de roz, roșu și mov ale pereților): Frumooos, frumos. Foarte bine. Bravo! Doar ați muncit pentru ele! (apoi caută ieșirea și se duce repede lângă El și oftează zgomotos): Mda, oameni muncitori. Nu degeaba se zice „Ce se naște din pisică…”

„…în frunte ți-e pus”, o întrerupe El izbucnind intr-un râs haotic și rămâne cu privirea ațintită in păhărelul cu licoare: Uite dragă, o mărgică. Două! Și-ncă una!!! Ce de mărgeleeeee!!!

Gazdele se uită mirate una la alta și apoi încep să zâmbească. Vărul-gazdă bate de 3 ori din palme, se deschide poarta și încep să intre pe rând 3 lăutari burtoși. Un taragot, o trompetă și o tobă încep să cânte de răsună tot satul.

Gazdele mândre, spre Ea: Așa! Haideți să ne-nveselim. Pentru nepoata mea, tot ce e mai bun! Hai cu friptura, femeie! Scoate și vinul! (apoi o trage lânga el și îi șopteste la ureche): Am o mică rugaminte la tine, acum, dacă tot ne-am gasit… Adă și tu cașul…

El (se ridica dintr-o dată în picioare și țipă uimit): Caș??? (începe să recite tare și răspicat) C-așa-i românul mândru și voios! Cu inimă mare și… (cade la pământ)

(Raluca Vițu/Andrei Pospai)

Înapoi la prima pagină


Povești, basme și povestiri pentru copiiCele mai frumoase poezii de iarnă
Cele mai frumoase poezii de toamnă
Etimologie, origine, sens. 104 expresii și cuvinte explicate pe înțelesul tuturor (cu… umor)
Lumea scriitorilor. Povești, drame, iubiri, trădări în literatura română și nu numai

Poezie română clasică

Mihai
Eminescu
George
Coșbuc
Lucian
Blaga
George
Topîrceanu
Octavian
Goga
George
Bacovia
Tudor
Arghezi
Vasile
Alecsandri
Alexandru
Macedonski
Ion Luca
Caragiale
Cincinat
Pavelescu
Alexandru A. Philippide
Nichita
Stănescu
Ion
Minulescu
Marin
Sorescu
Magda
Isanos
Nicolae
Labiș
Anton
Pann
Adrian
Păunescu
Geo
Dumitrescu
Grigore
Vieru
Ion
Barbu
Otilia
Cazimir
Păstorel
Teodoreanu
Ion
Pillat
Alexandru
Vlahuță
Ștefan
Augustin Doinaș
Ana
Blandiana
Camil
Petrescu
Dimitrie
Bolintineanu
Proverbe romanesti explicatepoezii-de-andrei-pospai
Proverbe românești explicatePoezii de Andrei Pospai
Cele mai frumoase poezii
pentru copii
Cele mai frumoase poezii dedicate mamei