Categorii
Lumea scriitorilor

Nottara spre Caragiale: “Am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul şi papucii?”

Caragiale și Cella într-un cerc de prieteni
Caragiale și Cella într-un cerc de prieteni

— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —

Că lui Caragiale îi plăceau femeile, vinul și viața boemă, este de notorietate. Trecem peste episoadele lui amoroase, inclusiv peste cel legat de… consolarea Veronicăi Micle (după moartea lui Mihai Eminescu), dar poposim doar câteva rânduri asupra relației cu marea actriță Amelia Weiner, nimeni alta decât soția lui Constantin Nottara, care a devenit celebră printr-o replică deja consacrată.

Constantin Nottara era plecat în turneu, iar soţia rămăsese acasă. Urma să se întoarcă vineri seara, după ce jucau la Ploieşti. Pentru că spectacolul s-a anulat, actorul s-a întors cu o zi mai devreme, fără să anunţe. Ajuns acasă, a rămas consternat de imaginea desfățurată în fața ochilor. Caragiale, în halatul şi papucii de casă ai actorului, stătea “tête-a-tête” pe sofa cu frumoasa și planturoasa Amelia. S-a apropiat de cei doi fără să fie văzut, şi, după o pauză, i-a zis lui Caragiale: “Am înţeles să-mi iei nevasta, dar şi halatul şi papucii?”.

Pasiunea vieții lui s-a consumat însă, meteoric, în relația cu fiica marelui dramaturg Barbu Ștefănescu Delavrancea (care a fost și avocat și care l-a apărat în procesul cu nuvela Năpasta, când a fost acuzat de plagiat): Cella.

Cella Delavrancea a trăit 104 ani. L-a uimit pe Caragiale cu talentul său şi i-a furat inima când ea avea doar 25 de ani, iar el 60. A fost marea iubire a lui Nae Ionescu (cel cu teoria chibritului), căruia i-a închis ochii pe patul de moarte. L-a cunoscut pe Brâncuşi şi a cântat cu George Enescu, Caragiale a găzduit-o în casa lui, la Berlin şi o alinta Aghiuţă.

„Mergeam cu el şi cu doamna Caragiale, cu fiul şi fiica lor, la concertele simfonice de la Berlin. – îşi aminteşte Cella Delavrancea – Mi-aduc aminte cum ne-au podidit lacrimile pe câteșicinci deodată la o modulaţie din Simfonia a V-a. O doamnă lângă mine a întrebat mirată. «De ce plângeţi cu toţii deodată?»”.

Dar s-o lăsăm pe Cella să povestească!

„Destinul m-a făcut să-l cunosc. Este un ins colosal (n.n. – Caragiale) – abordează totul cu aceeaşi perfecţiune – în filosofie, muzică, artă dramatică. N-am cuvinte să-ţi exprim căutarea, stupefacţia, gravitatea admiraţiei mele în faţa unei inteligenţe ca a sa. Nu-l văzusem decât acasă (la București) iar eu nu deveneam activă decât la pian, făcîndu-i plăcere, dar în aceste zile petrecute la el într-un apartament înecat în covoare turceşti, am putut să-l cunosc şi să-l binecuvântez. Destinul m-a făcut să-l cunosc atât de intim”.

Cella Delavrancea

„În ultimul an de viaţă am stat două luni la el. Era concentrat în gândul unei noi creaţii. Se plimba prin casă, fuma necontenit. Nota un cuvânt, ştergea un rând întreg, şi dacă nu reuşea să exprime ce vroia, venea la noi. «Hai, Aghiuţă, cântă-mi din Beethoven». În muzică îşi găsea destindere. Nimic nu prevestea că-şi trăia ultimele zile. Ne ţinea cuvântări despre literatură şi muzică cu talent de critic rafinat.”

Cella Delavrancea – “Dintr-un secol de viaţă”

— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —


Povești, basme și povestiri pentru copiiCele mai frumoase poezii de iarnă
Cele mai frumoase poezii de toamnă
Etimologie, origine, sens. 104 expresii și cuvinte explicate pe înțelesul tuturor (cu… umor)
Lumea scriitorilor. Povești, drame, iubiri, trădări în literatura română și nu numai

Poezie română clasică

Mihai
Eminescu
George
Coșbuc
Lucian
Blaga
George
Topîrceanu
Octavian
Goga
George
Bacovia
Tudor
Arghezi
Vasile
Alecsandri
Alexandru
Macedonski
Ion Luca
Caragiale
Cincinat
Pavelescu
Alexandru A. Philippide
Nichita
Stănescu
Ion
Minulescu
Marin
Sorescu
Magda
Isanos
Nicolae
Labiș
Anton
Pann
Adrian
Păunescu
Geo
Dumitrescu
Grigore
Vieru
Ion
Barbu
Otilia
Cazimir
Păstorel
Teodoreanu
Ion
Pillat
Alexandru
Vlahuță
Ștefan
Augustin Doinaș
Ana
Blandiana
Camil
Petrescu
Dimitrie
Bolintineanu
Proverbe romanesti explicatepoezii-de-andrei-pospai
Proverbe românești explicatePoezii de Andrei Pospai
Cele mai frumoase poezii
pentru copii
Cele mai frumoase poezii dedicate mamei