Categorii
Eminescu

Pasiunea lui Eminescu pentru „îngerul blond” Mite Kremnitz: Ei i-a dedicat poezia „Atât de fragedă”…

Pasiunea lui Eminescu pentru "îngerul blond" Mite Kremnitz
Mite Kremnitz: O aristocrată care privește totul de sus

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu
— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —

Ce înseamnă lumea! Dar, mai ales, ce înseamnă ierarhiile sociale! Ca în cazul relației dintre Mihai și Mite, pe care (să nu uităm că era cumnata lui Maiorescu) a întâlnit-o la întrunirile membrilor cenaclului Junimea. Mite cocheta și ea cu poezia (și rămân la părerea că l-a urât pe Eminescu pentru ceea ce era în stare să creeze), dar cum nu știa prea bine limba română, l-a luat profesor pe autorul Luceafărului.

Dragoste năucitoare! La prima vedere. Mai ales după răvășirea totală a relațiilor dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle.

Să fi fost această Mite atât de frumoasă? Iată cum o descrie Nicolae Petraşcu în cartea „Icoane de lumină”: „O creatură ideală, frumoasă, uşoară ca un vis. De talie cam mică, cu părul blond, cu ochi albaştri, de un albastru clar azuriu, cu o pieliţă dulce, cu vinişoare ca de alabastru, ea amintea prin alcătuirea ei gingaşă şi delicată, de porţelanurile de Saxa, cu o nuanţă rece de o fiinţă din nord”.

Încă un înger blond. Dar și o mare decepție! Pentru că Mite Kremnitz s-a arătat dezamăgită de poet, căruia i-a făcut o descriere nemiloasă: „Prea cărnos la faţă, nebărbierit, cu dinţi mari galbeni, murdar pe haină şi îmbrăcat fără nicio îngrijire, cu mâna neîngrijită, poate nespălată”. „Timid şi stângaci, neîndemânatic în fiecare mişcare, un om care, după aparenţă cunoscuse tot atât de puţină disciplină corporală, ca şi pe acea spirituală. Mai mult scund decât înalt, un cap ceva prea mare pentru statura lui (…) Eram atât de decepţionată încât mă durea deosebirea dintre adevăratul Eminescu şi cel care trăise în închipuirea mea. Mânca cu zgomot, râdea cu gura plină, un râs care mie îmi părea brutal. Îl preţuisem mai mult decât preţuia”, l-a mai descris Mite Kremnitz pe Mihai Eminescu, în memoriile ei, după prima lor întâlnire.
„Într-o vară, când dragostea sa ameninţa să degenereze în turbare, el îmi spuse după o zi în care zăcusem în pat din cauza unei migrene: «Ieri după masă am venit la dumneata, am trecut prin toate odăile, şi am ajuns la uşa d-tale, însă am găsit-o închisă; altfel aş fi pătruns înăuntru şi te-aş fi omorât». Afară de aceasta mai observasem la el o imposibilitate de a se stăpâni”, a mai scris Mite Kremnitz, căreia Mihai Eminescu i-a dedicat poezia „Atât de fragedă…”.
Pe 4 ianuarie 1879, de ziua frumoasei nemțoaice, Mihai Eminescu i-a făcut acesteia cadou un „caiet roșu” – un album ce conţine poeziile transcrise de el pentru Mite Kremnitz.
Manuscrisul conţine cinci poezii în transcrierea poetului: „Cu mâne zilele-ţi adaogi”, „Despărţire”, „Foaie veştedă”, „Rugăciunea unui dac” şi „Atât de fragedă”.

Vezi toate poeziile lui Mihai Eminescu
— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —


Povești, basme și povestiri pentru copiiCele mai frumoase poezii de iarnă
Cele mai frumoase poezii de toamnă
Etimologie, origine, sens. 104 expresii și cuvinte explicate pe înțelesul tuturor (cu… umor)
Lumea scriitorilor. Povești, drame, iubiri, trădări în literatura română și nu numai

Poezie română clasică

Mihai
Eminescu
George
Coșbuc
Lucian
Blaga
George
Topîrceanu
Octavian
Goga
George
Bacovia
Tudor
Arghezi
Vasile
Alecsandri
Alexandru
Macedonski
Ion Luca
Caragiale
Cincinat
Pavelescu
Alexandru A. Philippide
Nichita
Stănescu
Ion
Minulescu
Marin
Sorescu
Magda
Isanos
Nicolae
Labiș
Anton
Pann
Adrian
Păunescu
Geo
Dumitrescu
Grigore
Vieru
Ion
Barbu
Otilia
Cazimir
Păstorel
Teodoreanu
Ion
Pillat
Alexandru
Vlahuță
Ștefan
Augustin Doinaș
Ana
Blandiana
Camil
Petrescu
Dimitrie
Bolintineanu
Proverbe romanesti explicatepoezii-de-andrei-pospai
Proverbe românești explicatePoezii de Andrei Pospai
Cele mai frumoase poezii
pentru copii
Cele mai frumoase poezii dedicate mamei