— Vezi toate expresiile din limba română explicate —
Expresia este consacrată. Și sensul! ”Face mișto”, ironizează, persiflează… Cinstit să fiu, nu știu în ce măsură se mai folosește sau, mai exact, care este răspândirea ei actuală. Mai ales că are o vechime de aproape un secol, respectiv de la apariția flașnetei: un instrument muzical (ceva în genul muzicuței), la modă în perioada interbelică.
Și caterinca era tot o flașnetă (vezi foto), acționată cu o manivelă și folosită de muzicanții ambulanți. Termenul provine din ucrainiană, unde katerynka – un diminutiv al numelui Katerina și-a căpătat sensul de la o melodie interpretată în secolul 19 la flașnetă: cântecul german ”Charmante Katharine”.
Cum a evoluat? Ne explică o expertă în domeniu: „metoda semantică prin care caterincă a ajuns să însemne ironie este una indirectă. Caterincă a devenit inițial metafora pentru gură, pentru ca apoi să alunece spre gălăgie și ireverența vorbelor. Faptul că flașnetă este atestat în mod academic încă din anii ’70 ca argoticul pentru gură, sugerează că traseul descris mai sus este cel corect”. (Prof. univ. Rodica Zafiu)
Bună dimineața!
Video: Ce s-a descoperit la autopsia creierului lui Eminescu?
Video: Destinul crud al fraților și surorilor lui Mihai Eminescu
Video: Povestea Veronicăi Micle, poeta care s-a stins de dor la 50 de zile de la moartea lui Mihai Eminescu
Video: Cum și-a distrus viața Alexandru Macedonski cu o epigramă în șase versuri
Video: Balada Miorița, capodopera lui Alecsandri? Cea mai mare controversă din literatura română
— Vezi toate expresiile din limba română explicate —