
— Vezi toate poeziile lui Vasile Alecsandri —
— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —
„Ș-acel rege-al poeziei, vecinic tânăr și ferice,
Ce din frunze îți doinește, ce cu fluierul îți zice,
Ce cu basmul povestește – veselul Alecsandri,
Ce-nșirând mărgăritare pe a stelei blondă rază,
Acum seculii străbate, o minune luminoasă,
Acum râde printre lacrimi când o cântă pe Dridri.”
Veselul Alecsandri? Să fie o ironie a lui Eminescu? Mai mult ca sigur. Cei doi nu s-au iubit. Trăiau, social vorbind, în lumi diferite. E unul care cântă mai dulce decât mine? întreba, la apusul carierei, Alecsandri, dar fruntea lui era încruntată, iar tonul pretindea o dezmințire categorică. Era…poetul național.
Trei povești de iubire a trăit autorul Horei Unirii. Plenare și dramatice! Frumoasa Elena Negri, franţuzoaica Dridri şi aristocrata Maria Cantacuzino au fost iubirile nefericite ale poetului.
Dragostea lui Vasile Alecsandri pentru Elena i-a inspirat ”Lăcrămioarele”. Artista Dridri se regăsește în romanul autobiografic cu același nume, iar Mariei i-au fost dedicate Mărgăritarele.
Video: Ce s-a descoperit la autopsia creierului lui Eminescu?
Video: Destinul crud al fraților și surorilor lui Mihai Eminescu
Video: Povestea Veronicăi Micle, poeta care s-a stins de dor la 50 de zile de la moartea lui Mihai Eminescu
Video: Cum și-a distrus viața Alexandru Macedonski cu o epigramă în șase versuri
Video: Balada Miorița, capodopera lui Alecsandri? Cea mai mare controversă din literatura română
Elena a fost… steluța vieții lui. O femeie foarte frumoasă care nu i-a fost însă hărăzită, din cauza unei afecțiuni pulmonare. Boală necruțătoare pe atunci. Clima mai blândă de la Veneția n-a salvat-o și a murit pe vapor, în brațele poetului, în timp ce se întorceau spre țară.
Cu franțuzoaica Dridri (actriță) lucrurile s-au petrecut aproximativ la fel. Actrița a murit și ea de o boală necruțătoare.
Nici cu Maria Cantacuzino lucrurile nu au stat deloc bine. Îndrăgostitul Vasile Alecsandri a fost îndepărtat, pentru că Maria a fost obligată la un mariaj cu un pretendent care avea o situație socială mult mai bună decât a poetului.
Până la urmă, soție avea să-i devină Paulina Lucasievici, menajeră la un han din Târgul Frumos. Se spune că poetul a fost atras de slujnică şi şi-a dorit să o ducă la Mirceşti. Peste câteva luni, Paulina era instalată la domiciliul lui Alecsandri. În următorul an, i-a dăruit o fiică, pe Maria. Vasile Alecsandri a luat-o de nevasta abia 19 ani mai târziu, în 1876. Paulina a fost cea care i-a rămas alături şi l-a îngrijit până la moarte.
— Vezi toate poeziile lui Vasile Alecsandri —
— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —