
2020, an mascat. Ne ferim de un ucigaș imposibil de văzut cu ochiul liber, purtând, în orice loc se mai află și alți oameni, măști medicinale. Le purtăm noi toți, pe tot globul, în mod regulamentar, cât să ne acopere nasul și gura. Le ținem ca pe un accesoriu vestimentar cu puteri de protecție împotriva unui virus care pune zilnic punct unui număr covârșitor de vieți. A fost, se pare, nevoie de o nouă molimă pentru a ne reaminti că fără mască n-am mai putea respira, n-am mai exista. Așa ne naștem noi, costumul omenesc vine la pachet cu o serie de măști reprezentative firii pământene.
Acoperământ al scânteii ființei raționale, masca ne-a ajutat din cele mai vechi timpuri să știm cum se văd – și nu doar cum se simt – tresăririle specifice omului: bucuria, tristețea, iubirea, mânia, euforia, mâhnirea, dezamăgirea, uimirea, durerea, speranța.
Suntem un cumul de măști vii ce se mulează perfect pe caracterul fiecăruia dintre noi pentru a ne putea manifesta dincolo de sclipirea ochilor. Nu degeaba cuvântul “persona” se traducea în antichitate prin “mască”. Cuvântul a derivat din grecescul „prosopon”, s-a tradus prin „față” sau „mască” și era asociat cu teatrul grec unde actorii purtau măști pentru a le arăta spectatorilor caracterul și starea lor emoțională.
„Prosopon” este forma în care apare ipostaza unei existențe, reprezintă realitatea naturii unui individ cu puterile și caracteristicile sale. Avem nevoie de măști pentru a ne feri conturul spiritului de alterările factorilor externi, a tuturor mărunțișurilor neinsuflețite sau rău-însuflețite care tânjesc după un fir de aer curat omenesc.
Și, în plus, în cazul speciei din care facem parte, aduce ghinion să ne vedem unii altora sufletele fără acoperământ. Acest lucru provoacă iritații cerebrale agabaritice, greu de dus pe cele două picioare care ne-au mai rămas.
Video: Ce s-a descoperit la autopsia creierului lui Eminescu?
Video: Destinul crud al fraților și surorilor lui Mihai Eminescu
Video: Povestea Veronicăi Micle, poeta care s-a stins de dor la 50 de zile de la moartea lui Mihai Eminescu
Video: Cum și-a distrus viața Alexandru Macedonski cu o epigramă în șase versuri
Video: Balada Miorița, capodopera lui Alecsandri? Cea mai mare controversă din literatura română
Așadar, nu vă fie frică de măști, ci de ce nu veți putea fi fără ele. Purtați cu mândrie masca, indiferent de model, materialul din care e făcută sau de tipologia emoțională din care face parte.
E singurul mod de a fi.
(Raluca Vițu)