Pe primul loc stă o îmbinare din 44 de litere. Cel mai lung cuvânt din limba română este “pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” şi cu greu poate fi citit cursiv, de la un capăt la celălalt.
Forma scurtă a acestui cuvânt este silicoză şi, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, denumeşte o “boală pulmonară cronică profesională care apare la muncitorii din mine, din carierele de piatră, din industria metalurgică, din industria porţelanului şi a sticlei etc., în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu”.
Acest termen este situat pe primul loc în topul celor mai lungi cuvinte din limba română. Următorul are “doar” 36 de litere, în timp ce “bronzul” are 32.
TOP 5 cele mai lungi cuvinte din limba română:
1.PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA (44 de litere)
2. DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere)
3. ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere)
4. GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere)
5. DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere)
Video: Ce s-a descoperit la autopsia creierului lui Eminescu?
Video: Destinul crud al fraților și surorilor lui Mihai Eminescu
Video: Povestea Veronicăi Micle, poeta care s-a stins de dor la 50 de zile de la moartea lui Mihai Eminescu
Video: Cum și-a distrus viața Alexandru Macedonski cu o epigramă în șase versuri
Video: Balada Miorița, capodopera lui Alecsandri? Cea mai mare controversă din literatura română
Nu vă speriați! Cel mai lung cuvânt din lume, englezesc, măsoară 189.819 de litere și începe cu particula methio- și se sfârșește în –leucine. Este denumirea științifică a proteinei titin, cea mai mare polipeptidă care se găsește și în corpul omenesc.
Fiind un compus chimic, numele acestei proteine e, la rândul său, compus din alte denumiri oferite formulelor chimice. Pentru a pronunța această denumire, e nevoie de trei ore și jumătate. 🙂