Categorii
Citate

Stefan Zweig, despre o lume pierdută

Stefan Zweig (n. 28 noiembrie 1881, Viena, Austro-Ungaria – d. 22 februarie 1942, Petrópolis, Brazilia) a fost un scriitor, jurnalist și biograf austriac. În prezent este – alături de Hermann Hesse – unul dintre cei mai citiți autori de limbă germană. Stefan Zweig și-a petrecut ultimii ani de viață în exil, fiind un opozant fățiș al dictaturii naziste (sursa: wikipedia).

Stefan Zweig, despre o lume pierdută:

„Cei pe care eu îi plâng cu lacrimile iubirii nu sunt ei o generaţie de mult apusă, o generaţie fără urmaşi direcţi în zilele noastre bântuite de toate uraganele destinului – aceşti poeţi care nu cereau nimic de la viaţa exterioară, nu cereau respect de la gloata amorfă, nici distincţii şi demnităţi şi nici vreun câştig, care, în strădania lor discretă şi totuşi pasionată, nu-şi doreau altceva decât să lege, rotunjite, strofele între ele, să îmbibe cu muzică fiecare rând, luminând în culori, dogorind de imagini. Ei formau o breaslă, aproape un ordin călugăresc în mijlocul vacarmului contemporan, ei, aceşti voluntari ai lepădării de cotidian, pentru care nu exista pe lume ceva mai important decât sunetul gingaş şi totuşi biruitor peste vuietul vremii, când o rimă, îmbinându-se cu alta, declanşa acel fior inefabil care era mai şoptit decât tonul unei frunze căzând scuturate de vânt şi care totuşi făcea să vibreze sufletele oamenilor din cele mai îndepărtate locuri.

Dar cât de înălţătoare era pentru noi, tinerii, prezenţa unor asemenea oameni consecvenţi cu ei înşişi, cât de exemplari erau aceşti înfocaţi slujitori şi păstrători ai limbii, care-şi dăruiau dragostea numai cuvântului decantat, cuvântului destinat să nu rămână în vreme şi vremelnicie, ci să trăiască în durată şi dincolo de ea.

Aproape că ne ruşinam să privim spre ei, căci ce discret trăiau, cât de modest, cât de retras, unul ducea o viaţă de ţăran într-un sat, altul trăia dintr-o mică slujbă, al treilea colinda lumea ca un pelerin pasionat, fiecare dintre ei cunoscut numai de către puţini, dar cu atât mai pătimaş iubit de puţinii aceştia. Unul se afla în Germania şi altul în Franţa, unul în Italia, şi totuşi ei se aflau cu toţii în aceeaşi patrie, pentru că trăiau cu toţii numai în poezie şi, evitând cu atâta străşnicie tot ce este efemer, ei îşi transformau, creând opere de artă, propria lor viaţă într-o operă de artă.

De fiecare dată, mi se pare o minune că în tinereţea noastră am avut printre noi asemenea poeţi neprihăniţi”.


Povești, basme și povestiri pentru copiiCele mai frumoase poezii de iarnă
Cele mai frumoase poezii de toamnă
Etimologie, origine, sens. 104 expresii și cuvinte explicate pe înțelesul tuturor (cu… umor)
Lumea scriitorilor. Povești, drame, iubiri, trădări în literatura română și nu numai

Poezie română clasică

Mihai
Eminescu
George
Coșbuc
Lucian
Blaga
George
Topîrceanu
Octavian
Goga
George
Bacovia
Tudor
Arghezi
Vasile
Alecsandri
Alexandru
Macedonski
Ion Luca
Caragiale
Cincinat
Pavelescu
Alexandru A. Philippide
Nichita
Stănescu
Ion
Minulescu
Marin
Sorescu
Magda
Isanos
Nicolae
Labiș
Anton
Pann
Adrian
Păunescu
Geo
Dumitrescu
Grigore
Vieru
Ion
Barbu
Otilia
Cazimir
Păstorel
Teodoreanu
Ion
Pillat
Alexandru
Vlahuță
Ștefan
Augustin Doinaș
Ana
Blandiana
Camil
Petrescu
Dimitrie
Bolintineanu
Proverbe romanesti explicatepoezii-de-andrei-pospai
Proverbe românești explicatePoezii de Andrei Pospai
Cele mai frumoase poezii
pentru copii
Cele mai frumoase poezii dedicate mamei