Categorii
Lumea scriitorilor

Tatiana Stepa, “copacul fără pădure” care s-a dăruit folk-ului românesc

— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —

S-a stins într-o zi de 7 august. A fost, poate, cea mai răscolitoare voce feminină a muzicii folk românești. Melodii precum “Foaie verde, spic de pâine”, “Partaj” sau “Copacii fără pădure” se vor regăsi în toate colecțiile de aur ale acestui gen muzical aflat pe cale de dispariție.

Tatiana Stepa s-a bucurat de un succes imens pe scenă, dar a avut parte de o viață sentimentală dureroasă și de un sfârșit nedrept.

Născută la Lupeni în 1963, Tatiana a cunoscut și gloria, și suferința la aceleași cote. Pasiunea pentru muzică i-a fost insuflată de părinți, care au încurajat-o să ia lecții de vioară. După absolvirea Liceului de Arhitectură din București, se mărită și îl naște pe fiul ei, Cătălin. Un an mai târziu, în 1982, cei trei se mută la Făgăraș. Destinul a făcut ca, tot în acel an, caravana Cenaclului Flacăra să poposească în urbea brașoveană și să organizeze o preselecție pentru concert. Au fost de ajuns cinci minute pentru ca fata din Valea Jiului să fie acceptată pe scenă, la doar 19 ani. A debutat cu melodia Doina, compusa de Gabi Filipoiu, soțul ei (pe versuri de Adrian Gavrilă).

Tatiana Stepa, alături de Adrian Păunescu

“Decât să țipe la mine un tâmpit, mai bine să țipe un geniu”

Au urmat trei ani de turnee obositoare, până în 1985, când Cenaclul Flacăra a fost interzis, iar Tatiana – care între timp divorțase – s-a întors acasă, la părinți, pentru a lucra la mina din Lupeni. Revoluția a readus-o la București, unde a început să muncească la nou-înființatul cenaclu „Totuși, Iubirea”, alături de Adrian Păunescu, căruia îi și tehnoredacta cărțile. Fiind două caractere dificile, marele poet și Tatiana au dus mai departe colaborarea așa cum au putut.

“Decât să țipe la mine un tâmpit, mai bine să țipe un geniu”, spunea ea într-un interviu acordat revistei Tango, în 2009. Apoi, au reînceput turneele prin țară, iar într-unul dintre ele a compus melodia Copacii fără pădure, care a avut imediat un succes imens.Între timp, însă, se îndrăgostește nebunește de Andrei Păunescu. Pasiunea a durat cîțiva ani, până când Tatiana a aflat că acesta întreținea, pe ascuns, o relație cu o altă femeie, cu care a avut, de altfel, și un copil.

Tatiana Stepa și Andrei Păunescu

Mințită și părăsită, Tatiana nu și-a mai revenit niciodată din punct de vedere sentimental. Deși o boală cruntă începuse s-o macine de câțiva ani, a urcat, în 31 iulie 2009, pe scena festivalului „Folk you” din Vama Veche, unde a susținut un recital care a fost aplaudat minute în șir în picioare de cei prezenți. Din păcate, la numai o săptămână, pe 7 august, avea să moară pe patul de spital, unde fusese internată de urgență cu trei zile înainte. Avea 46 de ani…În urma ei rămân au rămas, pentru totdeauna, creații de o valoare inestimabilă, majoritatea țâșnite din dezamăgirea profundă trăită după încheierea relației pasionale cu Andrei Păunescu:

“Spune-mi, pădure cu frunza rară
 Unde-i iubirea de astă-vară?
Nu știe iarna să se îndure 
De noi, copacii fără pădure...”. 

(Andrei Pospai)

— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —


Povești, basme și povestiri pentru copiiCele mai frumoase poezii de iarnă
Cele mai frumoase poezii de toamnă
Etimologie, origine, sens. 104 expresii și cuvinte explicate pe înțelesul tuturor (cu… umor)
Lumea scriitorilor. Povești, drame, iubiri, trădări în literatura română și nu numai

Poezie română clasică

Mihai
Eminescu
George
Coșbuc
Lucian
Blaga
George
Topîrceanu
Octavian
Goga
George
Bacovia
Tudor
Arghezi
Vasile
Alecsandri
Alexandru
Macedonski
Ion Luca
Caragiale
Cincinat
Pavelescu
Alexandru A. Philippide
Nichita
Stănescu
Ion
Minulescu
Marin
Sorescu
Magda
Isanos
Nicolae
Labiș
Anton
Pann
Adrian
Păunescu
Geo
Dumitrescu
Grigore
Vieru
Ion
Barbu
Otilia
Cazimir
Păstorel
Teodoreanu
Ion
Pillat
Alexandru
Vlahuță
Ștefan
Augustin Doinaș
Ana
Blandiana
Camil
Petrescu
Dimitrie
Bolintineanu
Proverbe romanesti explicatepoezii-de-andrei-pospai
Proverbe românești explicatePoezii de Andrei Pospai
Cele mai frumoase poezii
pentru copii
Cele mai frumoase poezii dedicate mamei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *