Categorii
România veche

„S-a făcut oale și ulcele!“ Oala – simbolistica în folclorul românesc

Spargerea Oalei e o practică magică prin care se transferă sufletul de la lut la trup, din adăpostul geomorf în adăpostul antropomorf. În graiul popular, oala și părțile ei componente sunt umane: oala are gură, buză, burtă, toartă sau mănușă, picior, fund. În peste o sută de proverbe românești referitoare la vasele de lut oala reprezintă, de la caz la caz, cinstea, fecioria, puritatea, sărăcia, zgârcenia, vârsta, boala și moartea omului.

Fecioara este asemuită cu oala nouă, fata „greșită“ cu oala dogită, iar femeia bătrână cu hârbul și oala hodorogită; când e bine arsă are glas frumos, când e nearsă sau ciobită sună răgușit etc.De aceea, oala devine frecvent un actant, deci o personificare, manipulat de persoane inițiate în practicile magice: spartă de moașă sau folosită la scaldă rituală, oala poate realiza transferul sănătății și glasului frumos de la lut la noul născut spartă de nănașă poate „repara“ necinstea fetei la căsătorie; spartă de Mutul Călușarilor vindecă bolnavul „luat din Căluș prin transferul sănătății din oala sănătoasă în corpul bolnav; aruncată în fântână sau în râu devine un mesager trimis la divinitatea care leagă sau dezleagă ploile.

Oala este însă și o ascunzătoare in care se furișează forțele malefice (dracii, moroii, strigoii, bolile), motiv pentru care, în momentele critice din viața omului (perioada de lehuzie, nopțile și zilele cât stă mortul în casă, când se fac vrăjile și descântecele de alungare a spiritelor rele și a bolilor din corpul omului) se scot oalele din casă.

Dar cea mai cunoscută practică magică este spargerea oalei mortului de pragul casei, imediat după scoaterea trupului neînsuflețit. Atunci, omul și subtitutul său ritual, oala, devine ceea ce au fost, lut, și se întorc în pântecele de unde au plecat, Pământul-Mamă.

Pentru a reda perioada îndelungată scursă de la moartea și înmormântarea unui om românii folosesc o expresie tulburătoare prin modul sintetic de a ilustra principiul devenirii pe Terra: „S-a făcut oale și ulcele!“

Dar oala și colacul, ofrande obionuite împărțite astăzi în sâmbetele morților și la moșii de peste an, în special la Mooii de Vară, erau, înainte de a fi sacrificate (colacul mâncat sacramental și oala spartă ritual) însuflețite. Tehnica neolitică a obținerii și însuflețirii oalei de pământ este identică cu prepararea pâinii oi colacului: pământul este zdrobit și fărâmițat în particule minuscule, bobul de grâu este pisat, râșnit sau măcinat; pămăntul amestecat cu apa formează lutul, făina amestecată cu apa formează aluatul; din lut se modelează oala, din aluat pâinea și colacul; oala este însuflețită prin ardere în cuptor, pâinea și colacul prin coacere în țest sau cuptor. În vremurile biblice, Dumnezeu a modelat din lut omul după chipul și înfățișarea Sa (antropomorfismul indo-european), așa cum femeia neolitică modelase din lut oala și din aluat pâinea și colacul după chipul și înfățișarea Pământului Mamă (geomorfismul neolitic); Dumnezeu a însuflețit trupul suflând viață asupra lui, omul neolitic a însuflețit oala (idolii, statuetele), pâinea și colacul, arzându-le în cuptor. (Ion Ghinoiu – “Obiceiuri populare de peste an”)

decathlon.rodecathlon.ro
Cele mai frumoase poezii de toamnă
Etimologie, origine, sens. 104 expresii și cuvinte explicate pe înțelesul tuturor (cu… umor)
Lumea scriitorilor. Povești, drame, iubiri, trădări în literatura română și nu numai

Poezie română clasică

Mihai
Eminescu
George
Coșbuc
Lucian
Blaga
George
Topîrceanu
Octavian
Goga
George
Bacovia
Tudor
Arghezi
Vasile
Alecsandri
Alexandru
Macedonski
Ion Luca
Caragiale
Cincinat
Pavelescu
Alexandru A. Philippide
Nichita
Stănescu
Ion
Minulescu
Marin
Sorescu
Magda
Isanos
Nicolae
Labiș
Anton
Pann
Adrian
Păunescu
Geo
Dumitrescu
Grigore
Vieru
Ion
Barbu
Otilia
Cazimir
Păstorel
Teodoreanu
Ion
Pillat
Alexandru
Vlahuță
Ștefan
Augustin Doinaș
Ana
Blandiana
Camil
Petrescu
Dimitrie
Bolintineanu
Proverbe romanesti explicatepoezii-de-andrei-pospai
Proverbe românești explicatePoezii de Andrei Pospai
Cele mai frumoase poezii
pentru copii
Cele mai frumoase poezii dedicate mamei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *