Categorii
Lumea scriitorilor

Liviu Rebreanu și Fanny, un cântec al iubirii

Liviu Rebreanu și Fanny Rădulescu
Liviu Rebreanu și Fanny Rădulescu

— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —

V-ați închipuit un Rebreanu liric? Acel Rebreanu care a scris romanul „Ion”? Eu, nu! Și totuși, a fost devotat și și-a iubit până la moarte soția. Fanny Rădulescu! O frumusețe! Marele nostru scriitor era atât de îndrăgostit de ea, încât i-a recunoscut și i-a crescut copilul din prima căsnicie. N-a mai avut altul. Fanny n-a mai vrut.

Din teama ca un nou-născut al lor să nu devină, cum se întâmplă, adorata sau adoratul tatii și să o treacă în penumbră pe cea dintâi. Fanny a fost de o gelozie împinsă până la paroxism, deși nu avea, nicidecum, motive. La un moment dat, a rupt o umbrelă pe capul unei actrițe care îi dădea târcoale soțului. Era posesivă: lumea începea și se sfărșea cu Liviu. Care a iubit-o cum numai un bărbat avevărat putea s-o iubească. Vă las să savurați cîteva rânduri din scrisorile trimise lui Fanny.

„Te iubesc pentru că mă iubeşti: acesta este un schimb, dar nu e iubire. Te iubesc pentru că te iubesc, şi nimic mai mult; te iubesc numai pentru că te iubesc; aici începe iubirea. Îţi mulţumesc din suflet că te iubesc: acesta e cântecul iubirii. Omul îndrăgostit nu zice: te iubesc pentru că eşti oacheşă; nici: te iubesc pentru că eşti bună. Omul îndrăgostit zice: te iubesc cu toate că eşti oacheşă, cu toate că eşti bună şi te-aş iubi chiar dacă ai fi blondă sau dacă ai fi rea”.

Romanticul Liviu Rebreanu…

„Astazi știu și înteleg că iubirea este facută pentru cei umili, că cei mândri nu vor putea iubi niciodată… Cei mândri își inchipuiesc că nu au trebuință de inimă; ei nu vreau decat să cucerească, mereu să biruiască; ei cred, în sfârșit, că și în iubire succesul e tot. Dorințele lor poate se vor împlini, poftele lor poate vor fi mulțumite da… dar vai, iubirea n-au s-o cunoască niciodată. …Trebuie sa trăiești mult, trebuie să suferi mult, trebuie să pricepi mult pentru ca inima ta să fie în stare a primi iubirea. Cei ambițioși, cei mândri, cei obraznici și nerecunoscători nu pot ști ce e iubirea și, așa, cei mai mulți dintre noi de-abia la vârsta de cincizeci de ani începem să ințelegem iubirea, atunci, deci, când e prea târziu…”

Romanticul Liviu Rebreanu…

— Vezi toate poveștile din „Lumea scriitorilor” —


Povești, basme și povestiri pentru copiiCele mai frumoase poezii de iarnă
Cele mai frumoase poezii de toamnă
Etimologie, origine, sens. 104 expresii și cuvinte explicate pe înțelesul tuturor (cu… umor)
Lumea scriitorilor. Povești, drame, iubiri, trădări în literatura română și nu numai

Poezie română clasică

Mihai
Eminescu
George
Coșbuc
Lucian
Blaga
George
Topîrceanu
Octavian
Goga
George
Bacovia
Tudor
Arghezi
Vasile
Alecsandri
Alexandru
Macedonski
Ion Luca
Caragiale
Cincinat
Pavelescu
Alexandru A. Philippide
Nichita
Stănescu
Ion
Minulescu
Marin
Sorescu
Magda
Isanos
Nicolae
Labiș
Anton
Pann
Adrian
Păunescu
Geo
Dumitrescu
Grigore
Vieru
Ion
Barbu
Otilia
Cazimir
Păstorel
Teodoreanu
Ion
Pillat
Alexandru
Vlahuță
Ștefan
Augustin Doinaș
Ana
Blandiana
Camil
Petrescu
Dimitrie
Bolintineanu
Proverbe romanesti explicatepoezii-de-andrei-pospai
Proverbe românești explicatePoezii de Andrei Pospai
Cele mai frumoase poezii
pentru copii
Cele mai frumoase poezii dedicate mamei