Numeroase sunt legendele care vorbesc despre liniștea acestui râu imediat după „izbuc”. Se pare că unui tânar, asimilat de multe ori cu personajul mitologic Iovan Iorgovan, un balaur i-a răpit iubita si, cu o sabie meșterită special pentru „a tăia piatra în patru”, a pornit în urmărirea monstrului.
Pentru a auzi mai bine „tunetele” dihaniei, i-a strigat Cernei să tacă. Și a tăcut. S-a ascuns sub lespezi de piatră, pentru ca, mai departe, să iasa din nou la lumină și să-si reia murmurul. Șerpuitoare, cu arinii oglindindu-se visători în undele care mereu își schimbă culoarea, Cerna duce la vale mistere și erezii care conturează specificul de basm al acestui ținut. Am însoțit-o până spre apus și ne-am despărțit pe o ultimă rază de soare aruncată sinucigaș, parcă fascinată si ea atâta frumusețe, în afundul undelor.
Rîul Cerna, date tehnice
Cerna este un râu din România, care izvorăște din Munții Godeanu. Bazinul hidrografic al râului Cerna deține 42 corpuri de apă cadastrate cu o lungime totală de 524km. Cerna își desfășoară cea mai mare parte a cursului între grupele montane ale Munților Cernei-Gugu și Vâlcan-Mehedinți.
Râul Cerna străbate 3 județe: Gorj, Caraș-Severin și Mehedinți, învecinându-se cu bazinele hidrografice de ordin 1: Timiș, Jiu și Nera. Izvorăște în și străbate întreg Parcul Natural Domogled – Valea Cernei.